sno_pa_tak

Snöröjning

De senaste vintrarna har vi i Sverige fått en hel del snö. Snö är riktigt kul på flera sätt, man kan åka skidor både utför och på längden. För husen och framförallt taken så är det dock inte lika roligt. När det snöar mycket och länge är det lätt att belastningen på taken till slut blir för stor och då är det hög tid att göra något åt problemet.

 

Saker att tänka på när det snöat mycket

När är det dags att ta bort snön och när kan man låta den vara? Det finns inga direkta riktmärken för detta utan i långa loppet kommer man en bra bit med sunt förnuft. Man ska däremot komma ihåg att alltid ta det säkra före det osäkra, snö på taket är inte bara ett problem för taket i sig utan kan utgöra en stor fara för personer som passerar förbi husen. Därför är det extra viktigt att hålla koll om man har ett hus nära trafikerad gångvägar.

En tumregel att det ligger för mycket snö på taket är ifall fönster och dörrar börjar bli sega att öppna. Även oljud från huset i form av att det knakar kan vara ett tecken.

 

Is utgör också en fara

Det är inte bara det tunga snötäcket ovanpå taken som utgör en fara. Man bör även hålla koll på is som kan förekomma på lite olika sätt. Den mest uppenbara varianten är att det bildas istappar. Dessa är extra farligt för förbipasserande och man bör alltid åtgärda problemen när de dyker upp. Ett annat problem är att vatten expanderar när det fryser. I sin tur kan det leda till att isen spränger sönder material i sin närhet.

 

Ta alltid hjälp av professionella på området

Man ska alltid ta hjälp av kunnigt yrkesfolk och professionella på området när det kommer till snöröjning. Detta är dels för ens egen säkerhet men kan även vara en försäkringsfråga. Du bör därför inte själv klättra upp på taket utan alltid kolla med de som arbetar med detta. På de flesta orter finns det företag som sysslar med just snöröjning så det borde inte vara något problem att hitta kunnig folk.