nar_anvanda

När ska man använda Plåttak?

I Sverige har tegelpannor länge varit det mest använda takmaterialet. Plåttak har å andra sidan varit något som mest synts på bodar, båthus och liknande. På senare år har det dock blivit en ändring på detta och det blir mer och mer vanligt att plåttak används även till villor. Anledningarna kan vara lite olika. Dels så har utbudet av olika profiler ökat markant på senare år och för det andra så verkar trenden med plåttak bara stiga.

 

Både stilrent och praktiskt

I dag har man möjlighet att välja mellan en rad olika plåttaks profiler och inte bara den vanliga standardplåten som var vanligast förr. Detta gör att användningsområdet har breddats markant det senaste åren och det blir mer och mer vanligt att folk använder plåttak till sina hus istället för andra takmaterial som exempelvis tegel. Det finns en rad fördelar med att använda plåt istället för tegel och känner man att det inte är någon skillnad rent praktiskt så kan man med fördel använda plåttak om det faller en i smaken.

 

Ett givet val för stugan och boden

Något som alltid varit populärt är att man använder plåt som tak på sina bodar och mindre stugor. Inte minst för att det är väldigt praktiskt att göra på det sättet och i många fall även det billigaste alternativet. Det är enkelt att montera om man känner att det ligger inom ens kompetensområde samtidigt som vattenavrinningen fungerar galant. Det är även lätt att rengöra ett plåttakt jämför med exempelvis ett tak av tegelpannor.

 

Vilken typ av takplåt passar dig

Helt beroende på vad du tänkt bygga så finns det takplåt som säkert lämpar sig bättre eller sämre. Som du kunde läsa här ovan så är kanske en enklare takplåt att föredra om man bygger en bod eller enklare stuga. Vill man ha plåt som tak till sitt nya hus vill man säkert lägga någon krona extra för att få en lite mer unik profil. Men valet är helt upp till en själv och hur mycket man kan tänka sig att betala för sitt tak.