Kom ihåg att underhålla taket

Även om vintern i år inte varit i närheten av den vi hade förra året när det kommer till snö och kyla så är det ändå viktigt att man ser över sitt plåttak lite nu och då. Som bekant så kommer stora mängder snö att belasta ditt tak vilket i de allra flesta fallen inte är något problem. Plåttak är väldigt hållbara och har kanske inte samma problem med stora tyngder som många andra tak. Däremot så finns det lite andra saker man ska se över när det gäller plåttak.

Infästning och kvalitet

Först och främst ska man aldrig gå upp på taket själv om man inte är utbildad och har koll på taksäkerhet. Även mindre höjder kan vara livsfarliga om en olycka skulle vara framme. Ta alltid hjälp av kunnigt folk. När snön under våren börjar smälta bort kan det vara läge att titta till sitt plåttak. Beroende på hur många år det har på nacken så kommer lite olika saker vara mer eller mindre lätta att se.

Först och främst kan man överblicka taket för att upptäcka om några uppenbara skador har skett. Buktar taket ut på ett stället kan det alltså vara läge att åtgärda problemet. Sen kan det även vara intressant att se över infästningen. Om takarbetet är gediget gjort så är detta sällan något problem.

En annan sak som kan vara intressant att se över är kvalitén på färgen. Med tiden, solen och även snö så kommer färgen givetvis att påverkas på ett plåttak, precis som att det påverkar alla andra delar av huset med. Har man en enklare modell så som TP-20 kan det efter några år vara läge att måla om man känner för det. Annars brukar färger hålla väldigt många år om man köper bra plåt från exempelvis BYGGmax.

Vi hoppas att du är lika sugen på byggsäsongen 2012 som vi är. Kanske har du planer på att lägga nytt plåttak eller bygga nytt. Vi önskar dig all lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *