Planera ditt takbyte

Vintern är fortfarande här, något åtminstone jag blir påmind om varje morgon de senaste veckorna. Här är det nämligen -20 grader, något som får mig att längta till vår och sommar.

I och med detta så kan det kännas långt borta med byggprojekt och kanske att byta tak.

Men tiden går snabbt och det kan vara en god idé att redan nu börja planera sitt takbyte eller det projekt man nu har tänkt starta när snön försvinner.

Gör en budget

Du har kanske redan en hum om vad projektet kommer kosta. Byggprojekt brukar dock ha en förmåga att överska, både när det gäller hur lång tid det tar och hur mycket det faktiskt kommer kosta.

Därför kan det vara klokt att göra en enkel budget redan nu.

Ett sätt är att skriva ner allt uppenbart, så som takplåtarna och reglar. Sen bör an även fundera på allt kringmaterial.

Att byta tak brukar sällan innebära enbart nya plåtar, utan ofta vill man byta mer än så. Kanske är du sugen på att byta ut regndetaljerna medan du ändå håller på. Försök räkna lite på det.

Sen tillkommer ofta läkt, underlagspappa och spik. För att nämna några saker.

Kom ihåg att ju bättre koll du har desto mer kan du spara genom att köpa fler produkter och kanske få ett bättre pris.

Lycka till med planeringen av dina byggprojekt.

Read More

Plåttak och bingo – en vinnande kombination!

Det kan tyckas konstigt att placera plåttak och bingo under samma tak men det är det inte. Under våren och hösten anordnas en hel del bingo i form av bilbingo, helgbingo, föreningsbingo och liknande. För att alla bingodamer och bingoherrar ska få en så trevlig bingo stund som möjligt är det därför viktigt att de skyddas från regnets piskande droppar. Hur de bäst skyddas? Med plåttak såklart.

Många bingo föreningar och bingohus har tajta budgetar och att byta tak kan betyda slutet för bingospelandet. Plåt är dock oftast det billigaste alternativet – och det mest hållbara. Vill spelarna och bingo-arrangörerna att bingon hålls i liv så kan det vara värt att byta eller bygga tak.

Det går visserligen att spela bingo på nätet idag men den äldre generationen gillar gammal hederlig bingo. Under vår och sommar är det inte särskilt svårt att förstå varför bingo i det gröna är härligt. Trots plusgrader och trevligt sällskap är det dock aldrig härligt att sitta i spöregn – oavsett om du spelar bingo eller om du befinner dig på en grillmiddag hos vänner.

Read More

Bästa plåttaket finns online?

Att byta tak är ofta ett stort projekt. Dels rent ekonomiskt då det kostar både att köpa material men även arbetskraften om man inte vill sätta dit taket själv. Men samtidigt är det en kostnad eller snarare investering som man får se över många år. För slår man ut kostnaden över alla år som taket beräknas hålla så blir inte kostnaden per år eller månad speciellt stor. Därför kan det vara väldigt bra att se över sitt tak och kanske investera i ett nytt plåttak.

Börja med kvantiteten

Det första man bör se över när man bestämt sig för att köpa nytt plåttak är att se över hur stora ytor man ska täcka upp. Du gör med andra ord en åtgångsanalys som du sedan kan använda när du ska börja ta in offerter från exempelvis byggare. Detta handlar egentligen bara om hur stor takyta du har men det kan även vara bra att ta reda på takets lutning för att veta vilken underlagspapp man ska ha exempelvis.

Nästa steg blir lämpligen att börja jämföra priser. Se över vilka utbud som finns och vilket typ av plåttak du vill ha. När du vet dessa saker kan du sedan sammanställa den information du kommer över. Kom ihåg att man säkert kan spara pengar genom att jämföra priser. Men samtidigt måste du se på vad du får. Tar du exempelvis in offerter från byggföretag så är det viktigt att ta reda på vad priset innefattar. Vad gäller garantier osv. För även om ett bolag visar sig vara billigast så kanske det erbjudandet är betydligt tunnare än något av de andra. Så det kan vara bra att ha i åtanke.

Kom ihåg att ett nytt tag är en investering och ökar säkerligen värdet på ditt hus. Sen får du inte glömma rotavdraget som gör att man får dra av en del av arbetskostnaden. Kan med andra ord bli en väldigt bra investering.

Read More

Kom ihåg att underhålla taket

Även om vintern i år inte varit i närheten av den vi hade förra året när det kommer till snö och kyla så är det ändå viktigt att man ser över sitt plåttak lite nu och då. Som bekant så kommer stora mängder snö att belasta ditt tak vilket i de allra flesta fallen inte är något problem. Plåttak är väldigt hållbara och har kanske inte samma problem med stora tyngder som många andra tak. Däremot så finns det lite andra saker man ska se över när det gäller plåttak.

Infästning och kvalitet

Först och främst ska man aldrig gå upp på taket själv om man inte är utbildad och har koll på taksäkerhet. Även mindre höjder kan vara livsfarliga om en olycka skulle vara framme. Ta alltid hjälp av kunnigt folk. När snön under våren börjar smälta bort kan det vara läge att titta till sitt plåttak. Beroende på hur många år det har på nacken så kommer lite olika saker vara mer eller mindre lätta att se.

Först och främst kan man överblicka taket för att upptäcka om några uppenbara skador har skett. Buktar taket ut på ett stället kan det alltså vara läge att åtgärda problemet. Sen kan det även vara intressant att se över infästningen. Om takarbetet är gediget gjort så är detta sällan något problem.

En annan sak som kan vara intressant att se över är kvalitén på färgen. Med tiden, solen och även snö så kommer färgen givetvis att påverkas på ett plåttak, precis som att det påverkar alla andra delar av huset med. Har man en enklare modell så som TP-20 kan det efter några år vara läge att måla om man känner för det. Annars brukar färger hålla väldigt många år om man köper bra plåt från exempelvis BYGGmax.

Vi hoppas att du är lika sugen på byggsäsongen 2012 som vi är. Kanske har du planer på att lägga nytt plåttak eller bygga nytt. Vi önskar dig all lycka till!

Read More

Få Gratis Byggtips

Vore det inte roligt att få tips och idéer som rör plåttak, byggmaterial och andra spännande saker som har med bygg att göra? Och givetvis helt gratis! Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret här på sidan med ditt förnamn och din mailadress. Lättare än så blir det inte.

 

 

Read More

Planerar du att byta tak nästa år?

Julen har precis passerat och snart är det dags att fira in det nya året. Kanske har du storslagna planer för nästa år och tänker bygga ut eller på något sätt ändra i hemmet. Det kanske rent av är så att du har planer på att byta tak till våren och därför börjat titta lite extra på just plåttak? Vi förstår om det nu är så med tanke på att plåttak är otroligt populära och praktiska på samma gång.

Viktigt att läsa på

När man ska byta tak gäller det att vara påläst och göra sin läxa innan man sätter igång. Även om det generellt sett är ganska enkelt att byta till ett plåttak så är det några saker man ändå lär ha koll på. Därför bör ditt första steg vara att läsa in dig på området så att du är så förberedd som du kan vara. Därefter är det dags att sätta igång med planeringen, helt enkelt lista upp vad som måste göras och hur du tänkt göra det. Genom att vara noga med planeringen så spar man ofta otroligt med tid och pengar.

Fråga om du är osäker

Även om de mesta idag går att hitta svar på via internet så är det ibland så att man blir osäker. Då är det alltid klokas att rådfråga exempelvis någon bekant som är insatt i branschen eller helt enkelt kontakta sin leverantör av byggmaterial. Väljer man exempelvis att handla plåttak på nätet så kan man där kontakta dessa om man har frågor och väldigt ofta får man snabbt svar.

Hoppas du ser fram emot nästa år lika mycket som vi och att du är motiverad att sätta dina projekt i verken. Vi önskar er en god fortsättning och ett stort lycka till för kommande projekt.

Read More

andra taktyper

Andra taktyper

Den kanske allra vanligaste taktypen här i Sverige är kanske inte helt oväntat takteglet. Anledningen till detta kan vara lite olika. Dels så är det en gammal tradition här med tillverkare som funnit i många år. Men sen så kanske det även passar de Svenska hustyperna.

 

Här under kommer en liten lista över de vanligaste taktyperna här i Sverige som du med stor sannolikhet även kan hitta hos de flesta bygghandlarna.

  • Taktegel. En väldigt vanlig taktyp här i Sverige som går att hitta hos de flesta bygghandlare. De två vanligaste tegelpannorna är betongpannan samt lerteglet där de sistnämnda vanligtvis är det dyrare alternativet.
  • Takpapp är en enklare takvariant som främst används på enklare konstruktioner så som vedbodar och förrådsbodar.
  • Plasttak är en billig takvariant som är vanligt på altaner och uteplatser.
  • Grästak är en lite ovanligare typ av tak som används på främst äldre hus. Men även idag är det folk som gillar charmen med denna taktyp och använder det till nybyggda hus.
Som du lagt märke till så finns det en rad alternativ till tak. Det mesta är upp till en själv att avgöra vad man tycker passar bra för ens egna ändamål. Läs gärna inlägget om plåttakets fördelar där vi listar varför just takplåt kan passa ditt hus eller bygge.

Read More

Billigt plåttak

Med det stora utbudet av plåttak som kommit på senare år går det idag att hitta bra och billigt plåttak. Här listar vi de återförsäljare vi rekommenderar.

Få ditt byggmaterial hem till dörren!

Ett smart sätt att spara både tid och pengar är att beställa sina byggvaror online och på så vis få det kört ända hem till dörren. Då slipper du åka och hämta materialet själv utan kan istället fokusera på andra saker, som att förbereda själva bygget.

Byggmax

Hos BYGGmax hittar du det mesta inom byggmaterial till ett lågt pris. Här får du materialet kört direkt hem till dörren. Spar både tid och pengar genom att beställa hos byggmax på nätet!

Read More