nar_anvanda

När ska man använda Plåttak?

I Sverige har tegelpannor länge varit det mest använda takmaterialet. Plåttak har å andra sidan varit något som mest synts på bodar, båthus och liknande. På senare år har det dock blivit en ändring på detta och det blir mer och mer vanligt att plåttak används även till villor. Anledningarna kan vara lite olika. Dels så har utbudet av olika profiler ökat markant på senare år och för det andra så verkar trenden med plåttak bara stiga.

 

Både stilrent och praktiskt

I dag har man möjlighet att välja mellan en rad olika plåttaks profiler och inte bara den vanliga standardplåten som var vanligast förr. Detta gör att användningsområdet har breddats markant det senaste åren och det blir mer och mer vanligt att folk använder plåttak till sina hus istället för andra takmaterial som exempelvis tegel. Det finns en rad fördelar med att använda plåt istället för tegel och känner man att det inte är någon skillnad rent praktiskt så kan man med fördel använda plåttak om det faller en i smaken.

 

Ett givet val för stugan och boden

Något som alltid varit populärt är att man använder plåt som tak på sina bodar och mindre stugor. Inte minst för att det är väldigt praktiskt att göra på det sättet och i många fall även det billigaste alternativet. Det är enkelt att montera om man känner att det ligger inom ens kompetensområde samtidigt som vattenavrinningen fungerar galant. Det är även lätt att rengöra ett plåttakt jämför med exempelvis ett tak av tegelpannor.

 

Vilken typ av takplåt passar dig

Helt beroende på vad du tänkt bygga så finns det takplåt som säkert lämpar sig bättre eller sämre. Som du kunde läsa här ovan så är kanske en enklare takplåt att föredra om man bygger en bod eller enklare stuga. Vill man ha plåt som tak till sitt nya hus vill man säkert lägga någon krona extra för att få en lite mer unik profil. Men valet är helt upp till en själv och hur mycket man kan tänka sig att betala för sitt tak.

Read More

sno_pa_tak

Snöröjning

De senaste vintrarna har vi i Sverige fått en hel del snö. Snö är riktigt kul på flera sätt, man kan åka skidor både utför och på längden. För husen och framförallt taken så är det dock inte lika roligt. När det snöar mycket och länge är det lätt att belastningen på taken till slut blir för stor och då är det hög tid att göra något åt problemet.

 

Saker att tänka på när det snöat mycket

När är det dags att ta bort snön och när kan man låta den vara? Det finns inga direkta riktmärken för detta utan i långa loppet kommer man en bra bit med sunt förnuft. Man ska däremot komma ihåg att alltid ta det säkra före det osäkra, snö på taket är inte bara ett problem för taket i sig utan kan utgöra en stor fara för personer som passerar förbi husen. Därför är det extra viktigt att hålla koll om man har ett hus nära trafikerad gångvägar.

En tumregel att det ligger för mycket snö på taket är ifall fönster och dörrar börjar bli sega att öppna. Även oljud från huset i form av att det knakar kan vara ett tecken.

 

Is utgör också en fara

Det är inte bara det tunga snötäcket ovanpå taken som utgör en fara. Man bör även hålla koll på is som kan förekomma på lite olika sätt. Den mest uppenbara varianten är att det bildas istappar. Dessa är extra farligt för förbipasserande och man bör alltid åtgärda problemen när de dyker upp. Ett annat problem är att vatten expanderar när det fryser. I sin tur kan det leda till att isen spränger sönder material i sin närhet.

 

Ta alltid hjälp av professionella på området

Man ska alltid ta hjälp av kunnigt yrkesfolk och professionella på området när det kommer till snöröjning. Detta är dels för ens egen säkerhet men kan även vara en försäkringsfråga. Du bör därför inte själv klättra upp på taket utan alltid kolla med de som arbetar med detta. På de flesta orter finns det företag som sysslar med just snöröjning så det borde inte vara något problem att hitta kunnig folk.

Read More

fördelar med plåttak

Fördelar med Plåttak

Att välja plåttak före andra taktyper kan ha en rad fördelar. Till att börja med så är det i många fall det billigaste alternativet, inte minst om man slår ihop materialkostnaden och den tid det tar att lägga taket. Därför är det för många ett givet val till bodar, garage och stugor. Men inte nog med det så har det med tiden dykt upp en rad olika takprofiler man kan välja mellan vilket har gjort att plåttak blivit mer och mer populärt även att ha på huset.

 

Plåttak med många fördelar

Det kan vara bra att jämföra fördelarna med olika taktyper innan man väljer vad man själv ska använda. Här kommer en lista på lite fördelar man kan tänka sig hos just plåttak.

 

  • Förhållandevis billigt. Räknar man med sparad arbetstid är det definitivt billigt då man slipper bära på en massa takpannor exempelvis.
  • Lätt att hålla rent. Jämfört med takpannor så blir det mindre skrymda ytor där smuts kan samlas. Ett plåttak är därmed betydligt lättare att göra rent.
  • Enkel montering. De flesta plåttak är enkla att montera.
  • Vattenavrinningen god.
  • Finns i flertalet snygga profiler.

 

Det här är bara några av alla de fördelar som finns med plåttak.

Read More